Applewood

Single-family

The owners of this raised ranch wanted to make significant changes to the outside of their home, while keeping in harmony with the character of this popular suburban enclave along the foothills of Golden, Colorado.

Originally a rectangular box with low windows and distant access to the backyard, the home owners wanted to improve flow to their outdoor spaces, embrace views of the foothills and the mesas that surrounded them, and disrupt the monotony of the unbroken roofline and uniform siding.

Unusually high-ceilings in the center of the house tapered down to anchor low exterior walls. The low walls gave way to windows that came up from the floor and ended below the height of any meaningful site embrace. By raising the roofline up from the center and out toward the home’s edges, and redefining window placement and size, the main living area opened up, optimal views were revealed, light spilled into the space and the roofline was dramatically altered.

The split-entry was raised to the main level adding additional space and light to the main living area, and a more welcoming transition into the home. A multi-level deck was added off of the kitchen and dining area to add outdoor space on level with the main living area and establish an easy transition to the backyard below.

The exterior finishes were varied – Stucco, concrete siding and corrugated awnings, as well as accent beams for pops of color – breaking the straight planes, adding visual interest and giving the home a contemporary and welcoming appearance.